Kan vi snacka ledarskap?

För att vara lite mer precis, kan vi snacka om det goda ledarskapet? I exakt samma veva som jag skriver det hinner jag tänka, men huja så pretentiöst det låter!

Måhända va pretentiöst… Men vet du, vi behöver lyfta hur vi har det med ledarskapet på våra arbetsplatser, ur både ett ledar- och medarbetarperspektiv. Så, tack för att du låter mig låna din uppmärksamhet i två minuter😊 Jag hoppas du finner det värt!

Jag blir trött av att läsa, möta och höra om hur det är ställt på många av våra arbetsplatser idag. Ja, det finns många ledare där ute som bokstavligen sliter arslet av sig. Som gör sitt allra yttersta med de förutsättningar de har. Jag tror nämligen att de allra flesta vill bidra och har som intention att göra sitt allra bästa men det är förutsättningarna som saknas.

Just det, förutsättningar?! Va nu det är? Att springa från möte till möte med en knökfull kalender och andan i halsen, det är INTE förutsättningar för att ens vara i närheten av att utöva ett ledarskap. Det är mer utav ett chefskap.

För ledarskap kräver närvaro, närvaro att möta sina medarbetare. Att fråga, ”hur har du det”, ”hur går det” och ”vad behöver du för stöd för att vara ditt bästa jag”. Det är inget som du kan kliva ut och fråga någon gång då och då. Nej, inte om du vill bygga relationer och i förlängningen förtroende, att bli accepterad som ledare istället för att gå under enbart titeln chef. 

Ej heller fungerar det att halvhjärtat visa intresse för medarbetarna med vänstertassen. Du behöver vara fullt ut närvarande med alla dina sinnen, inte bara ditt fysiska jag. Det är då utvecklingen börjar ta fart, det är då engagemanget och produktiviteten kommer som ett resultat av att du är närvarande. För vi människor är inte mer komplexa än att det vi allra allra mest vill är att bli sedda, hörda, uppmärksammade och respekterade. Våra basic needs helt enkelt. Och ändå så gör vi inte det…

Ledarskap kräver mod, mod att ifrågasätta alla möten vi förväntas delta på, mod att våga ifrågasätta den upptagna anda som råder och normaliseras, ja nästan premieras på våra arbetsplatser och i samhället. Nej, mest möten och måsten vinner inte. Det gör den som vågar skapa utrymme i sin kalender att vara närvarande med sin personal och som vågar avsätta en timma eller två i veckan till att utvärdera sitt arbete och ledarskap. Som vågar att tro på sig själv och testa en annan väg för att nå engagemang och produktivitet bortom att jaga resultat i pinnar, pengar eller omsättning.

Så hur gör Du för att ge dig själv bästa förutsättningarna att bygga relationer och leda din personal, din allra största tillgång utöver din strålande personlighet?

Linda

Linda

Ledartränare och beteendevetare, alltid nyfiken och med fokus på utveckling, ledarskap och relationer. Hur vi kan nyttja vår fulla potential i rätt kontext och med rätt mix människor runt oss.

Kategorier

 

Arkiv

 

Nyfiken på att jobba tillsammans?

Denna hemsida använder kakor. Läs mer.